A bértámogatás előnyei

A bértámogatás előnyei

A bértámogatás előnyei

Az utóbbi időben több olyan esemény is történt, ami nehéz helyzetbe hozott mindenkit, legyen az munkaadó vagy munkavállaló.

Mind a koronavírus, mind a háború olyan hatással volt a gazdaságra és az üzleti világra, hogy sok cégnek kellett leépíteni a létszámát azért, hogy fennmaradhasson.

De nem egy olyan eset is volt, hogy sajnos ez sem mentette meg a vállalkozást a csődtől.

Annak érdekében, hogy javítsanak a kialakult szituáción, érvénybe léptek olyan intézkedések, amelyek mérsékelni tudták azokat a terheket, amelyek a munkáltatókat sújtották, és így lehetségessé vált újra növelni a foglalkoztatottak létszámát.

Lehetőségek és programok a bértámogatás kapcsán

Egy korábban indított bértámogatási program adatain alapuló statisztika megmutatta, hogy több mint 30 ezer cég vett részt benne, és majdnem 87 milliárd forintot osztottak ki, mint támogatás.

A járvány időszak mindenki számára rengeteg nehézséget okozott, de az egyik legnagyobb károsult a vendéglátó és az idegenforgalmi szektor szereplői, akik számára indult is támogatás a károk mérséklése céljából.

Munkaerő támogatási programok rendszeresen indulnak.

Ezek lényege, hogy azok után a munkakeresők után, akik a munkaügyi központban regisztrálva vannak minimum egy hónapja munkakeresőként, maximum 6 hónapig legyen lehetőség támogatást igényelni.

Korábban ez a program csak a 25 év alattiakra korlátozódott, azonban ezeken a feltételeken módosítottak, így most már elegendő annyi, hogy az adott munkakereső legalább egy hónapja legyen regisztrált munkanélküli.

Kor meghatározás nincs, illetve 6 hónapra lett kibővítve a korábbi 5 hónapos támogatási időszak.

A bértámogatáshoz hozzátartozik a bruttó havi bér, továbbá a fele a szociális hozzájárulási adó összegének.

Adókedvezmény? Szakmai továbbképzés?

2021 őszétől további olyan programok indultak, amelyeknek elsődlegesen az a célja, hogy az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező munkakeresők elhelyezkedését segítse.

Ennél a programnál a munkaadók a munkavállalók után 9 hónapon keresztül tudnak támogatást igényelni.

Ahhoz, hogy ezt a támogatást igénybe lehessen venni, a munkaadó vállalja, hogy minimum 4 órás munkaviszonyban foglalkoztatja a munkavállalót, illetve a biztosít a számára a munkaviszony első negyed évében (3 hónap) legalább 120 óra szakmai továbbképzést.

A szakmai továbbképzés esetében azt nem határozzák meg, hogy annak egy külsős cég által szervezett, vagy a vállalkozás által biztosított (belsős) tanfolyamnak kell lennie.

A munkáltatók bérterhe 2022-től csökkentve lett, vagyis a szociális hozzájárulási adó 13%-ra változott a korábbi 15,5%-ról, a szakképzési hozzájárulási adót pedig eltörölték.

Ami még nagy segítség lehet…

Ami még nagy segítség lehet…

A cégeknek rengeteg kiadással kell megküzdeniük, ezért fontos, hogy mindig naprakészek legyenek azzal, hogy mikor milyen támogatást vehetnek igénybe.

Az is lényeges, hogy ne csak anyagi téren folyamodjunk segítséghez, hanem gondoljunk arra is, hogy érdemes bizonyos feladatokat kiadni a kezünk közül.

Tudjon meg többet székhelyszolgáltatás, cégalapítás és cégmódosítás témakörében, és bízza ránk a bosszantó adminisztrációs teendőket!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM