Menü Bezárás

Adószám megállapításának megtagadása cégalapítás esetén?

Sokszor ügyvédnél a  cégalapításkor derül fény arra, hogy egy alapító adóregisztrációban akadályozott személy. Ami annyit jelent, hogy nem tud céget alapítani, hisz az adóhatóság nem ad ki adószámot, megtagadja azt. Ezen adójogi „eltiltások”-ról a legtöbb céget alapító nem is tud, ezzel csak a cégalapítás során találkozik, és hideg zuhanyként éri őket a hír. A rossz az egészben az, hogy ilyenkor a legtöbb esetben már nem lehet mit tenni. Ráadásul ez a fajta adójogi „eltiltás” mindig 5 évre szól.

A leggyakoribb indok ilyenkor a korábbi valamelyik cégben történő adószám törlése, amely pl. akkor következik be, ha egy cég nem teszi ki a cégtábláját vagy pl. nem adja le az éves beszámolóját.

Az adóhatóság a cégbejegyzési kérelem beadása után ilyenkor a döntését határozatban közli az adott céggel (annak székhelyén, érdemes már cégalapításkor kitenni a cégtáblát, bármilyen furcsa is). Erre általában a cégbejegyzési kérelem beadásától számított 3-5 napon belül kerül sor.

A határozatban megjelöli azt a tényt, ami az adószám kiadásának elutasításához vezetett.

 

Mit lehet ilyenkor tenni?

Van ilyen esetben kimentési kérelemre lehetőség, ennek pozitív elbírálására nagyon kicsi az esély, de vannak esetek, amikor ez megtörténik. Ezt nagy valószínűséggel az ügyvéd fel is fogj ajánlani. Ebben az esetben az adóhivatal megadja az adószámot, ezt közli a cégbírósággal, az pedig viszonylag gyorsan bejegyzi céget.

Sokan úgy próbálják kimenteni magukat, hogy arra hivatkoznak, hogy az adószámot tényleg törölték ugyan, de az visszaállításra került korábban (ezt könyvelőn keresztül szokták megtenni). Sajnos ezzel kapcsolatban az a helyzet, hogy ha egyszer törölték az adószámot, teljesen mindegy, hogy azt visszaállították-e, mindenképp beáll az Adózás rendjéről szóló törvényben szabályozott un. adószám regisztrációban történő akadályoztatás. Tehát utólag ezzel tenni már nem lehet semmit. Ha egy cég 5 millió forintnál nagyobb adótartozást halmozott fel huzamosabb ideje, akkor nyilván érdemes annak összegét ez alá csökkenteni. Probléma gyakran abból adódik ilyenkor, hogy az adótartozást felhalmozó céget ilyenkor már régen törölték a cégjegyzékből is. Ebben az esetben sajnos nincs mit tenni.

Aki már járt ilyen cipőben az később már szigorúan figyelni szokott minden adójogi problémára, ide tartozik az – többek között – , hogy

  • leadja időben az éves beszámolót,
  • a székhelyére kiteszi a cégtáblát, ott elérhetővé teszi a cégét
  • a leveleket mindig átveszi, ha nem ő, akkor a postán meghatalmazott személy
  • illetve ha van 5 millió forintot meghaladó adótartozása igyekszik az belátható időn belül azt az alá csökkenteni.
  • adóbevallások határidőben történő beadásáról már nem is beszéljünk

Az adójogi „eltiltás” nem nyilvános úgy, mint a cégjogi eltiltás (az lekérdezhető a www.e-cegjegyzek.hu weboldalon), hanem adótitok tárgyát képezi, és arról az adóhatóság nem is szokta értesíteni a céget, annak ügyvezetőjét. Ha valaki kiváncsi arra cégalapítás előtt, hogy feketelistán van-e a NAV-nál, akkor ezzel kapcsolatban kérhet információt nyomtatványon keresztül az adóhatóságtól, így megelőzve a felesleges cégalapítást. Ebben már nem az ügyvéd, hanem a könyvelő tud segíteni vagy ha még nincs, egy NAV kirendeltséget érdemes felkeresni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .