Menü Bezárás

Ismét nyilvánossá válnának a cégekben szereplő magánszemélyek lakcímadatai….

A hatályos szabályozás kizárólag a közfeladatot ellátó szerveknek biztosítja a cégjegyzékbe bejegyzett lakóhely adatok automatikus megismerését. Mások csak külön kérelemre, a törvényes jogcím megjelölésével és díjfizetés mellett juthatnak hozzá a lakcímadatokhoz. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által előkészített javaslat a forgalom biztonságának, a hitelezői érdekek érvényesülésének erősítése, valamint az adminisztratív terhek csökkentése érdekében mindenki számára teljes körűen nyilvánossá tenné a cégnyilvántartásban szereplő összes adatot.

Így a tagok, vezető tisztségviselők, felügyelő bizottsági tagok lakcímadatai is megismerhetőek lennének. Mindez azt jelenti, hogy mind az e-Cégjegyzékben, mind pedig a cégkivonatokban, cégiratokban (társasági szerződés) és a Cégközlönyben közzétett végzésekben is külön kérelem nélkül, automatikusan megjelennek majd a lakóhelyre vonatkozó információk.

A jövő év elejétől a Fővárosi Ítélőtábla is elektronikus eljárás keretében bírálhatja el cégbejegyzést elutasító végzést, ami azért fontos, mert ennek következtében a fellebbezések intézése jóval gyorsabbá válik, a bíróság adminisztrációs terhei pedig csökkennek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .