Hogyan lehet céget alapítani gyorsan, pár lépésben?

Egy cég megalapítása nagy döntés az ember életében, de annak folyamata a közhiedelemmel ellentétben korántsem átláthatatlanul bonyolult.

A cégalapítás történhet egyszerűsített, elektronikus úton is, ha általános tevékenységi körök alá tartozó társaságról van szó, mely esetén akár pár nap alatt bejegyezhetjük cégünket.

De mégis hogyan működik a cégalapítás folyamata?

Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb lépéseket és tudnivalókat!

A cégalapítás előkészítése

Először is fontos lehet leszögezni, hogy céget (gazdasági társaságot) 2022-ben Magyarországon természetes és jogi személy is alapíthat, amennyiben az megfelel a vonatkozó hatályos jogszabályoknak.

Viszont mielőtt elkezdenénk kitölteni a papírokat, fontos lefixálni pár alapvető információt a jövendőbeli vállalat kapcsán.

Fel kell tennünk a kérdést, hogy ki lesz a cég tulajdonosa és ügyvezetője, milyen cégformát szeretnénk választani, mi lesz a fő tevékenységi köre, hol lesz a székhelye és hogyan szeretnénk elnevezni.

Emellett persze a jegyzett tőke mértékét és a befizetés módját is fontos előre kigondolnunk.

Ezután szakértők segítségével személyes konzultációk vagy tanácsadások keretében érdemes minden lényegesebb kérdést tisztázni.

Dokumentumok kitöltése és beadása a cégbíróságra

Miután az ügyvéd megszerkeszti a cégalapításhoz szükséges társasági okiratot, 30 napon belül be kell jelenteni a cég alapítását a székhelyhez tartozó illetékes cégbíróságnak.

Az iratok aláírásához mindenképp szükséges, hogy az összes tagnál kéznél legyen a személyi igazolvány (vagy érvényes útlevél, vagy jogosítvány), a lakcímkártya és az adókártya.

A formanyomtatványhoz csatolni kell a mellékletet is, melyben az ügyvéd vagy jogtanácsos lesz segítségére, ő végzi ugyanis magát a dokumentumok benyújtását is.

A cégbíróság a szükséges adatokat tehát továbbítja a NAV-nak, akik kiadják az adószámot, és csak ezután kerülhet valóban bejegyzésre a cég.

Ezt követően elektronikus úton érkezik meg a cégbejegyzési végzés az új társaság adataival, melyre általában nem is kell sokat várni, a benyújtástól kezdve 1 és 9 nap között szokott végbemenni a folyamat.

Egyéb feladatok

A cég bejegyzésének menete azonban nem teljesen ér véget ezen a ponton.

Önnek – mint cégalapítónak – ugyanis 8 napon belül bankszámlát kell nyitnia, melyre a társasági szerződésben írt törzstőkét is be kell fizetnie (ma már elegendő az is, ha egy nyilatkozattal tanúsítja, hogy a törzstőke a birtokában van).

Ezen felül 5 napon belül a Kereskedelmi és Iparkamarához, 15 napon belül pedig a NAV-hoz is be kell jelentkeznie, az előbbi esetén pedig tagdíjat is kell fizetnie.

Így fontos, hogy a tényleges indulás utáni 15 napon belül be kell nyújtania az adóbejelentkező nyomtatványokat az adott hatóságokhoz.

Cégalapításban kérje a mi segítségünket!

A cégalapítás tehát láthatóan nem olyan bonyolult, azonban mindenképp meg kell róla győződnie, hogy tisztában van a feltételekkel, és hogy a legjobb szakemberekhez tud fordulni kérdéseivel.

Mi a folyamat bármely pontján szívesen segítünk Önnek, legyen szó a cégalapítás vagy akár a székhelyszolgáltatás részleteiről.

Bízza profikra a segítséget, és keressen fel minket akár ma!

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM