Új munkaerő keresése – hogyan fogjunk hozzá?

Új munkaerő keresése – hogyan fogjunk hozzá?

Új munkaerő keresése – hogyan fogjunk hozzá?

Egy vállalkozásnál, ha minden jól megy, akkor előbb utóbb növekedésnek, fejlődésnek indul, és ezzel arányosan az elvégzendő feladatok száma is ugrásszerűen meg fog növekedni.

Előfordulhat, hogy egyik pillanatról a másikra olyan mértékben felhalmozódnak a tennivalók, hogy az aktuális erőforrásokkal nem lehet elvégezni minden feladatot megfelelő időben és minőségben, ezért mindenképp szükség lesz új munkaerőre.

El lehet mondani, hogy egy ideje már igencsak telített a munkaerőpiac, ezért azt gondolhatnánk, hogy így akkor van miből válogatni, egyszerű lesz egy új kollégát találni.

Azonban ez messze nem olyan könnyű, mint ahogy elsőre tűnik!

A legfőbb nehézséget az okozza, hogy a munkavállalók és a munkaadók igényei össze legyenek egyeztetve, emiatt csinálja egyre több munkáltató azt, hogy többlépcsős kiválasztási folyamatot alkalmaznak, vagyis a szokásos interjún kívül próbafeladatra, személyiségtesztre is lehet számítani.

Mindenképp ajánlott előre meghatározni a betöltendő pozícióhoz tartozó igényeket, és ez alapján legyen megfogalmazva az álláshirdetés, és így sokkal célzottabban lehet válogatni a jelentkezők közül.

Kötelező bejelentés

A következő fontos pont a bejelentési kötelezettség, vagyis amennyiben új munkaerőt szeretnénk keresni, akkor a hirdetés feladását megelőzően mindenképp be kell jelenteni a helyi és a fővárosi munkaügyi központba, ezt a 30/2000. (IX.15) GM rendelet alapján.

Ennek segítségével egyszerűbben találhatunk rá a munkakeresőkre, mivel a munkaügyi központok listázzák az álláskeresőket.

És, ami még pozitívum, hogy hozzá lehet jutni állami kedvezményekhez is, ha a regisztrált munkakeresők közül van kiválasztva az új kolléga.

Az egyenlő bánásmód törvényileg is szabályozva van

A 2003. évi CXXV. törvény, amely az egyenlő bánásmódról szól törvényileg mondja ki, hogy nem különböztethetők meg a jelentkezők bizonyos személyes tulajdonságaik alapján úgy, mint nemzetiség, életkor, vallási hovatartozás, szexuális irányultság vagy nem.

Ebből következően nem szerepelhet az álláshirdetés szövegében sem, mint kritérium, illetve az interjú keretein belül sem szabad kitérni ezekre.

A felvételi beszélgetésnél attól is tartózkodni kell, hogy sértő, illetve a munkavégzés tekintetében irreleváns kérdéseket tegyünk fel, valamint nem érinthetünk olyan magánéleti témákat, amelyek alapvetően a pozíció betöltésére nincsenek befolyással.

Ez alól kizárólag az képez kivételt, amikor bizonyos munkakörülmények olyanok, hogy veszélyeztetnék a jelentkezőt, például várandósságnál a magzat egészséges fejlődését.

Tehát a 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről 10 § (1) bekezdése alapján a személyiségi jogok és az emberi méltóság megsértése tilos.

Segítünk cégalapítás vagy módosítás esetén!

Segítünk cégalapítás vagy módosítás esetén!

Ezek alapján látható, hogy sok feladattal jár az új munkaerő megkeresése, de ha egyszer rábukkanunk az ideális új kollégára, akkor garantált a fejlődés és az előrelépés.

Abban az esetben pedig, ha most szeretne céget alapítani, vagy esetleg módosítana a már meglévő vállalkozásán, akkor ránk számíthat!

Tegye könnyebbé és gördülékenyebbé a cégalapítást és keressen minket bizalommal!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM