Menü Bezárás

Postai utánküldés, küldemények szkennelése kérésre avagy mit is tartalmaz a székhelyszolgáltatás….?

A levelek átirányítása – székhelyszolgáltatás esetén – vajon törvényes?

A levél átirányítás, a posta nyelvezetében „utánküldés”  – ha székhelyszolgáltatásról van szó sérti az ide vonatkozó jogszabályt.

Ilyenkor a cég székhelyén azaz a székhelyszolgáltatás helyszínén nem vesznek át levelet, a postás ki sem viszi, hanem automatikusan a postáról megy tovább egy második címre, ami különbözik a székhelytől. A székhelyen a küldeményekkel, levelekkel sohasem találkoznak. Ezt önmagában kifejezetten tiltja az ide vonatkozó jogszabály, azaz a 7/2017. (VI. 1.) IM rendelet a székhelyszolgáltatásról, idézem: ” 3. § *  A megbízott köteles gondoskodni a cégnek címzett postai küldemények székhelyen történő átvételéről és ennek tényéről egy munkanapon belül értesítenie kell a céget. E körben nincs helye olyan postai szolgáltatás igénybevételének, amely eredményeként a postai küldemény átvételére a székhelytől eltérő kézbesítési címen kerül sor.” – ez meglehetősen egyértelmű.

A másik pedig a cégtörvény , amely kimondja: „7. § (1) *  A cég székhelye a cég bejegyzett irodája. A bejegyzett iroda a cég levelezési címe, az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik. ” – ezt sem kell magyarázni.

Több székhelyszolgáltatással foglalkozó cég honlapján van olyan díjcsomag, ahol a szkennelés nem automatikusan történik, csak külön kérésre. Nálunk automatikus a levélküldemények digitalizálása már 11 éve, nem is értem, hogy miként lehet az, hogy 2020-2021-ben elkérve a székhelyszolgáltatás díját, nem szkennelik automatikusan a leveleket. Az ügyfél ilyenkor levelenként bemegy és átveszi, majd elolvassa? Vagy hónap végén, amikor elviszi a leveleit????

Székhelyszolgáltatás és szkennelés, digitalizálás

Nyilván azért nem szkennelnek, mert azzal „munka” van, illetve egy másik már magasabb díjazású csomagot el tudnak adni, azzal, hogy az már tartalmazza azt, de az alapcsomag még nem, azért annyi, amennyi. A utánküldéssel kapcsolatban pedig megint csak ugyanaz: A székhelyszolgáltatónak a küldeményekkel egyáltalán nem is kell ilyen formán foglalkoznia.

A postai utánküldés rendszere, mint fentebb is láttuk – a céges székhelyet, így a székhelyszolgáltatást tekintve – teljesen jogszerűtlen, és törvénytelen. A szkennelést ugyan nem írja elő a jogszabály, de manapság 2020-ban 2021-ben megint csak alapvető, a székhelyszolgáltatás minimuma.

Nálunk nincs jogszerűtlen postai utánküldés, és minden levél automatikusan digitalizálásra, szkennelésre kerül. Székhelyszolgáltatás az iparűzési adó mentes Újlengyelben, és Budapesten, a II. és VI. kerületben.