Milyen összeg után kell járulékot fizetnie az egyszemélyes kft ügyvezetőjének?

Gyakran felmerül – főleg teljesen kezdő vállalkozóknál, hogy – a mostanában nagyon népszerű egyszemélyes kft esetében – az ügyvezetés után mekkora összeg után kell megfizetni a közterheket, akkor az adott személy nem rendelkezik  máshol jogviszonnyal, állással?

Ügyvezetőként alapvetően két lehetőség van az ügyvezetői „foglalkoztatásra”. (Teljesen függetlenül attól, hogy az ügyvezető tulajdonosa-e a vállalkozásnak)

  • munkaviszonyban történő foglalkoztatás
  • megbízási jogviszonyban történő „foglalkoztatás”

Munkaviszonyban történő foglalkoztatás.

Sokszor felmerül, hogy 0 forintot meg lehet-e adni a munkaviszonyban történő foglalkoztatáshoz. Sajnos nem, mindenképp kötelező valamilyen díjazást kitalálni, amely teljes munkaidőben neme lehet kevesebb a minimálbérnél, részmunkaidő esetében pedig ezt lehet arányosítani.

Gyakori, hogy úgy próbálják meg csökkenteni a fizetendő járulékot, hogy a munkaviszonyt csak néhány órában – gyakran csak kettőben – határozzák meg. Mennyire járható út ez?

Nincsen semmilyen olyan szabály, ami arról rendelkezne, hogy egy ügyvezető hány órában láthatja el a teendőit. Ez nyilván tevékenységtől is függ, attól, hogy mennyi teendője van a cégnél stb. Tehát mindenki annyi órában határozhatja meg a munkaviszonyát, amennyiben akarja. Általában a legkisebb óraszámnak napi 2 óránál nem szoktak kevesebbet megadni.

Tudni kell, hogy a fizetendő járulék összege – ha a minimumot szeretnénk fizetni – független attól, hogy hány órában (akár részmunkaidőben) is dolgozunk a cégünkben. Ilyen esetben van egy minimum összeg amely után fizetni kell. Ennek összege a minimálbér 30%-át jelenti, amely jelenleg per pillanat bruttó 80.040 forint. Ennél kisebb összeg nem elfogadható.

Megbízási jogviszonyban történő foglalkoztatás.

Ha az ügyvezető a teendőit megbízási jogviszonyban látja el, és övé a társaság, cég, akkor társas vállalkozónak minősül. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ilyenkor lehet-e 0 forintot, ingyenességet megadni a megbízáshoz? Mivel nincs munka törvénykönyve ilyen esetben, ami meghatározná a minimálbért ennek összege lehet akár 0 forint is.

A járulékfizetés minimás összege azonban ebben az esetben sem a megállapodástól függ. Itt is érvényesül a szabály, hogy legalább a minimális alapból meg kell fizetni a tb járulékot, ami alapjának összege a minimálbér, a szociális hozzájárulási adó minimuma pedig a minimálbér 112,5 %-a.

Fontos arra figyelni, hogy egyszemélyes kft esetében az alapító okiratban feltétlenül legyen jelezve az ügyvezetői jogviszony, tehát, hogy munkaviszony, vagy megbízási jogviszony. Ennek elmaradása esetén az adóhatóság szankcionálhat.

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM