Székhely, telephely, fióktelep – az alapok…

A mindennapi életben gyakran összekeverednek a székhely, a telephely és a fióktelep fogalmak, amelyek pontos megkülönböztetése lényeges lehet. Egy gyakran felmerülő kérdés is az, hogy egy cég alapítójának magánlakása szolgálhat-e a cég székhelyeként.

Az interneten ingyenes elérhető információk között megtalálhatók a székhelyek, a telephelyek és a fióktelepek címei is, míg más adatok korlátozottabban érhetők el.

Székhely

A cégalapításkor számos kötelezettség teljesítése szükséges, mint például a székhely megjelölése. A székhely a vállalkozás hivatalos levelezési címe, ahol a cég bejegyzett irodája található. Általában ide érkeznek a hivatalos iratok, amelyeket megfelelően kell tárolni, iktatni és bizonyos időtartamig megőrizni. Amennyiben a vállalkozás központi ügyintézése nem a székhelyen zajlik, ezt hivatalosan is rögzíteni kell a létesítő okiratban és a cégjegyzékben. Ha a cég saját ingatlanban működik, a helyzet egyszerűbb, de bérlemény esetén nagyobb odafigyelés szükséges. A bérleti szerződésben célszerű rögzíteni, hogy a tulajdonos engedélyezi-e az ingatlan székhelyként való használatát, szükség van a tulajdonos hozzájárulására is. Mindezeket az cégeljárás során eljáró ügyvédnek, jogtanácsosnak ellenőríznie kell.

Telephely

A telephely az a helyszín, ahol a cég tevékenységét végzi. A székhely és a telephely gyakran ugyanazon a helyszínen van, de előfordulhat, hogy egy cég több különböző telephelyen is működik ugyanazon a településen. Csak az ugyanazon településen található helyszíneket nevezzük telephelynek. A telephely létesítése cégjogilag sem kötelező, de fontos, hogy a cégbírósági rendszeren, társasági szerződésen fel nem tüntetett bármely vállalkozás által folyamatosan használt cím akár adójogilag is számíthat ettől függetlenül még telephelynek.

Fióktelep

A fióktelep lényegében egy olyan telephely, amely a cég székhelyétől eltérő településen található. Külföldi vállalkozások esetében a magyarországi fióktelep minősülhet a cég székhelyének.

A cég társasági szerződésében, alapító okiratában, a cégjegyzékben is a székhely, telephely, fióktelep – ha létezik ilyen – feltüntetése kötelező.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM