Április 25-től már nem elérhető, lekapcsolták az ingyenes cégbetekintő rendszert …

Kicsivel több, mint egy hete elérhetetlenné vált a bárki által megtekinthető, ingyenesen lekérdezhető e-akta betekintő rendszer. A rendszer lényege az volt, hogy mindazok, akik regisztráltak ügyfélkapura ingyenesen be tudtak tekinteni valamennyi beadványába a cégeknek, ami a cégbírósághoz beérkezett, de bírósági végzésekbe is, legyen az akár egy elutasítás is. Ezen  dokumentumok céges jegyzőkönyveket, cégeladással is kapcsolatos dokumentumokat tartalmaztak, illetve minden olyan beadványt, amit jogi képviselő beadott pl. mint változásbejegyzési kérelmet. Ilyen módon nem csak a cégkivonaton szereplő információkat, hanem okiratokat, aláírásokat, döntéseket, tehát gyakorlatilag mindent, amit az érintetteknek egy-egy ügyben kötelező volt leadniuk a változások bejegyzéséhez. Nem csak a változásbejegyzéssel kapcsolatos összes dokumentumokba, hanem a cégalapítás valamennyi iratába is be lehetett tekinteni.

A látogatókat a következő üzenet fogadta: ” Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy az Elektronikus Ügyintézési Portál E-cég betekintés szolgáltatását biztosító Országos Bírósági Hivatal (OBH) és Igazságügyi Minisztérium (IM) közötti együttműködési megállapodásban rögzített fenntartási időszak megszűnt, ezért az E-cég betekintő nem érhető el.

Az Országhos Bírósági Hivatal közlése szerint az IM igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára a rendszer fenntartását továbbiakban nem tartotta indokoltnak. Az államtitkár arra hivatkozott, hogy a cégbírósági iratok ingyenes betekintésének lehetőségét semmilyen jogszabály sem írja elő. A projektre annak idején az Európai Unió kb. 800 millió forint támogatást biztosított, az ott vállalt rendszer fenntartásának, üzemeltetésének kötelezettsége elvileg 2016-ban már lejárt.

A rendszert mindenféle előzetes tájékoztatás nélkül egyszerűen csak lekapcsolták.

A Fővárosi Törvényszék szerint a továbbiakban is van lehetőség a cégiratokba való betekintésre ingyenesen, de csak a cégbíróságokon, nyilván személyes megjelenés mellett. Ingyenesen más lehetőség nincs. Ha valaki ilyen e-aktákba stb. cégiratokba, okiratokba szeretne online betekinteni, úgy azt már csak pénzért teheti meg, a rendszer minden letöltött kbyte-ért számláz.

Nem kizárt azonban, hogy a jövőben újra indítják a most lezárt rendszert az OBH szerint, de jelenleg is zajlanak az egyeztetések, amik még gyerekcipőben járnak. A Céginformációs szolgálat, az OBH és a Microsec Zrt. egyeztet az újraindítás mikéntjéről, többek között a  költségek viselésének módjáról, forrásáról.

 

 

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM