Magyar cég székhely áthelyezése az Európai Unió területén. Lehetséges!

Nem annyira közismert, de 2022. szeptember 1-jétől a magyar társaságok is eldönthetik, hogy például németországi székhellyel, GmbH formájában folytatják működésüket. Most már nem csak magánszemélyek költözhetnek másik EU tagállamba, hanem cégek is. Bár a folyamat időigényes, a magyar kft. GmbH-vá alakulhat át, ami akár adóelőnyt is jelenthet.

Magyar cég, külföldi adózás

Már régóta létezik a lehetőség, hogy a magyar társaságok adózási szempontból külföldivé váljanak, ha üzletvezetési helyüket külföldre helyezik át. Ezzel a társaság kilép a magyar adórendszerből és egy másik ország adóalanya lesz. A kritikus pont az, hogy a cég üzletvezetési helye mikor kerül át külföldre. Ez akkor történik meg, ha a vállalat döntéshozó szervei ténylegesen külföldön hozzák meg döntéseiket, és onnan irányítják a vállalatot. Gyakran az eszközök és a munkavállalók is átköltöznek az új országba.

Ebben az esetben a társaság megőrzi magyar kft. státuszát, de adózási szempontból a külföldi szabályok vonatkoznak rá. Ez előnyös lehet, ha a külföldi rendszer kedvezőbb adózási feltételeket kínál. Fontos azonban megjegyezni, hogy a költözéskor Magyarország úgynevezett „exit tax”-et vet ki, azaz a külföldre átvitt eszközök piaci és könyv szerinti értékének különbözete adóköteles.

Beolvadás, mint kompromisszum

Korábban a teljes átalakulást csak határon átnyúló beolvadással lehetett megoldani. Ehhez egy külföldi céget kellett létrehozni, és a magyar vállalatot beolvasztani ebbe. A folyamat végén a magyar cég megszűnt, és a külföldi társaság részévé vált.

Az átalakulás több adózási előnyt is kínált. Az EU jogszabályai adómentességet biztosítottak, és az átalakulás adótervezési lehetőségeket is nyújtott. A beolvadás azonban bonyolult és időigényes folyamat volt, több hónapot vett igénybe a két országban szükséges adminisztráció.

Teljes átköltözés egy lépésben

Az új szabályok lehetővé teszik, hogy a költözés egy lépésben valósuljon meg. A magyar társaság dönthet úgy, hogy kft.-ből GmbH-vá alakul át, hasonlóan ahhoz, ahogyan kft.-ből zrt.-vé lehet átalakulni. Bár az eljárás egyszerűbb, még mindig sok adminisztrációval jár, és a cégnek meg kell felelnie a német társasági jog szabályainak.

Az átalakulás biztosítja a határon átnyúló beolvadás adóelőnyeit: adósemleges az uniós szabályok szerint, és az esetlegesen kedvezőbb adózási környezet előnyeit is kihasználhatja a vállalat.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM