Mennyire legális a postai utánküldés?

Mennyire legális a postai utánküldés?

Mennyire legális a postai utánküldés?

Az online világban, a digitalizáció folyamatos terjedésével ma már drasztikusan lecsökkent a fizikai levelek száma minden postaládában – amit csak lehet, inkább az interneten intézünk.

Ettől függetlenül nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy bizonyos alkalmak esetén nem tudunk élni a technika előnyeivel, mert például egy csomag érkezésekor mindenképpen a postai szolgálatra kényszerülünk.

Kevésbé ismert tény, hogy a Magyar Postánál létezik az utánküldés, mint szolgáltatás.

Ez a lehetőség akkor hasznos számunkra, hogyha például éppen nyaralunk, és nem tudjuk átvenni a megadott időben és helyen a küldeményt, akkor utólag is van erre lehetőségünk.

A szolgáltatást igénybe lehet venni magánjellegű csomagok és levelek vagy akár pénzügyi utalványok esetén is, így biztosan hozzánk érkeznek a számunkra megküldött tárgyak és dokumentumok.

Mégis egy fontos kikötést meg kell említeni ezzel kapcsolatban: az utánküldést csak és kizárólag magán jellegű ügyekben lehet választani, cégügyekben erre már nincs lehetőségünk.

Nem mindegy, meddig várunk az átvétellel

Ha van egy vállalkozásunk, akkor az már tudott, hogy kötelezően szükségünk van egy székhelycímre is, ahová a céggel kapcsolatos, hivatalos küldemények és okiratok érkeznek.

Ha ezeket a leveleket nem vesszük át, az súlyos következményekkel járhat, ezért mindig kell valaki, aki távollétünkben is át tudja venni ezeket a küldeményeket, és van ideje az ehhez kellő időt rászánni, ami sokszor nem két percet jelent.

Teljesen logikus gondolat, hogy ha nincs ember, aki ezt megteheti nekünk, akkor folyamodhatunk a postai utánküldéshez, de ez a lehetőség nem áll fenn, mert jogszabályok tiltják.

Jogi korlátozás

Jogi korlátozás

A cégtörvény 7. paragrafusának első bekezdésében azt olvashatjuk, hogy egy cég székhelyén kell fogadni és érkeztetni a leveleket – ez a helyszín a hivatalosan bejegyzett irodát is jelenti.

A hivatalos okiratokat itt ellenőrizni kell, majd itt kerülnek tárolásra is.

Továbbá a székhellyel kapcsolatos minden kötelezettséget kötelezően a székhelycímen kell teljesíteni.

Ha valamelyik székhelyszolgáltató felajánlja a postai utánküldés lehetőségét, az nem jár el törvényesen ebben az ügyben, hiszen minden postai küldeményt a székhelycímen kell átvenni, ahogyan az a székhelyszolgáltatásokra vonatkozó 7/2017. (VI. 1.) IM rendelet szövegében olvasható.

A hivatalos átvétel helyszíne a székhely kell, hogy legyen, de az első átvétel utáni továbbítás ezek után teljesen törvényszerű és bevett szokás.

Azonnal értesítjük, és tovább is küldjük a küldeményt

A 7/2017. (VI. 1.) IM rendelet emellett kimondja azt is, hogy a székhelyszolgáltató köteles 1 napon belül értesíteni az igénybe vevőt minden egyes küldemény érkezéséről.

Nálunk nem csak az értesítés számít alapvető szolgáltatásnak, hanem minden esetben elektronikusan továbbítjuk a levél tartalmát, és havonta egyszer az összes levelet továbbítjuk a megadott postai címre.

Ez a szolgáltatás pedig külön díj felszámítása nélkül történik!

Keressen minket bizalommal cégalapítással, cégmódosítással vagy székhelyszolgáltatással kapcsolatos kérdéseivel!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM