Mit kell tudni a cégvezető személyéről röviden?

Mit kell tudni a cégvezető személyéről röviden?

Mit kell tudni a cégvezető személyéről röviden?

Egy vállalkozás megalapítása nem egyszerű folyamat, éppen ezért nagyon fontos a jó és megbízható könyvelő megválasztása, aki minden lépésben segít nekünk.

De emellett nem árt tisztában lennünk bizonyos alapvető teendőkkel sem, melyek minden cégalapításkor felmerülnek.

A cégnév és cégforma megválasztása mellett ilyen a vállalkozás tevékenységi köreinek meghatározása, valamint az ügyvezető és cégvezető kijelölése is.

Az utóbbiak esetében a jogi szabályozások mellett lényeges tényező, hogy az egyes pozíciókba a lehető legmegfelelőbb szaktudású személyek kerüljenek.

Cikkünkben most összegyűjtöttük, mit kell tudni kifejezetten a cégvezető tisztségéről.

A cégvezető és ügyvezető közti különbség

Először is fontos tisztázni, hogy a cégvezető és az ügyvezető nem ugyanaz, noha a közbeszédben gyakran felcserélik a két fogalmat.

Az ügyvezető a legfőbb feladatokat végzi el vezető tisztségviselőként, a cégvezető pedig az ügyvezető által megszabott hétköznapi operatív vezetői teendőket látja el.

Így a cégvezető a feladatait munkaviszonyban hajtja végre, segítve az ügyvezető munkáját.

Nagyobb cégek esetén arra is találunk példát, hogy a különböző telephelyeken vagy fióktelepeken több korlátolt felelősségű cégvezető is van.

Ezen felül a cégvezetőt általános döntési jogkörrel is felruházhatják, valamint az általános képviseleti jogok mellett kiterjesztett felhatalmazást is kaphat, amellyel adott esetben például már képviselheti is hivatalos úton a vállalkozást.

Miknek kell megfelelnie egy cégvezetőnek?

Miknek kell megfelelnie egy cégvezetőnek?

Alapvetően a cégvezető személyét a vállalkozás legfőbb szerve határozza meg, de fontos figyelembe venni a vezető tisztségviselőket érintő összeférhetetlenségi szabályokat is.

A legalapvetőbb kikötés, hogy sem a tisztség képviselője, sem hozzátartozó nem köthet olyan szerződéses megegyezést a céggel, amely a vállalkozás fő tevékenységi körébe tartozik, és a saját javát szolgálja.

Emellett a cégvezető (az Nyrt. esetét kivéve) nem részesedhet a cég működéséből, illetve olyan gazdasági társaságnál nem vállalhat cégvezetői pozíciót, amelynek főtevékenysége azonos a már hatályban lévő cégvezetői tisztségének főtevékenységével.

Amennyiben mégis új cégvezetői pozíciót vesz fel a cégvezető, akkor azt az elfogadás napjától számított 15 napon belül be kell jelentenie.

A felelősségvállalás kérdése

De kinek és milyen felelősséggel tartozik a cégvezető?

Amennyiben egy társaságon kívülálló személynek kárt okoz a vezető (képviseleti jogkörében munkálkodva), a károsult kártérítést igényelhet a gazdasági társasággal szemben, mely irányulhat az ügyvezető, de akár konkrétan a cégvezető személyére is.

Ez alól kivétel természetesen, ha a károkozó megsértette a gazdálkodás szabályait, vagy ha a kárt szándékosan okozták.

Kezdjen Ön is cégalapításba!

A cégalapítás elsőre egy ijesztő folyamatnak tűnhet, azonban kellő felkészültséggel és tudatossággal már közel sem olyan bonyolult belevágni.

Cégvezetőként vagy ügyvezetőként képzeli el magát a jövőben, de maradtak megválaszolatlan kérdései?

Mi nagy örömmel állunk rendelkezésére, legyen szó a cégalapítás bármely lépéséről.

Keressen minket bizalommal, és valósítsuk meg együtt cége magalapítását!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM