A betéti társaság és az egyéni vállalkozás fontosabb ismérvei

A betéti társaság és az egyéni vállalkozás fontosabb ismérvei

A betéti társaság és az egyéni vállalkozás fontosabb ismérvei

Cégalapítás során a fontos első döntések közé tartozik, hogy meghatározzuk a vállalkozás cégformáját.

Ez azért egy lényeges kérdés, mert a későbbiekben ez többek között meghatározza az adózási formát, illetve a cég működésére vonatkozó szabályokat is.

Ha esetleg kérdések merülnének fel a cégformával kapcsolatban, vagy ha teljesen tanácstalanok vagyunk a döntést illetően, akkor érdemes kikérni egy tapasztalt könyvelő tanácsát.

Azért sem egyszerű a döntés, mivel nemcsak egy-két opció közül kell választani, hanem már jóval több lehetőség áll a rendelkezésünkre.

Természetes, hogy többnyire úgy állnak a leendő vállalkozók a kérdéshez, hogy megvizsgálják az előnyöket és a hátrányokat is, és az eredmény alapján választják ki, hogy melyik cégforma lesz a leghatékonyabb számukra.

Az egyéni vállalkozás és a betéti társaság a legnépszerűbb gazdasági formák közé tartoznak, ezért is érdemes jobban megismerni őket.

Miért az egyik legnépszerűbb cégforma az egyéni vállalkozás?

Miután megtörtént a rendszerváltás, egyre kedveltebbé váltak az egyéni vállalkozások, ami annak is köszönhető, hogy sokak számára ez egyet jelentett egy magasabb társadalmi állapottal.

Mostanra ez egy kicsit megváltozott, pontosabban inkább a fordítottja vált igazzá: az egyéni vállalkozások kicsiben kezdenek, valamivel lassabban fejlődnek és kis lépésekben tudnak előre haladni.

Az első lépéseknél az egyéni vállalkozások többnyire kísérleteznek, de persze arra is van példa, hogy már a vállalkozás működésének elején eszközölnek nagyobb fejlesztéseket.

Az egyéni vállalkozások felkapottságának az egyik oka, hogy ez a fajta vállalkozási forma bármikor szüneteltethető, és arra az időintervallumra az adóterhek alól teljesen mentesül a vállalkozó.

Továbbá az egyéni vállalkozás alapítása sem egy bonyolult folyamat; nincs szükség ügyvéd jelenlétére sem.

Egy másik közkedvelt cégforma: a betéti társaság

Ahogy az egyéni vállalkozások népszerűsége egyre jobban felfele ívelt korábban, közben a betéti társaságok egyre inkább kikoptak, és egyre kevesebben választották ezt a cégformát.

Napjainkban azonban elkezdett kedveltebbé válni, mivel az alapítási folyamat meglehetősen egyszerű.

Szükség van egy kül- és egy beltagra, vagyis legalább kettő fővel kell elindítani a vállalkozást, és ezt a létszámot a későbbiekben is szükséges megtartani.

A felelősségvállalás szempontjából vannak persze különbségek a két tag között.

Ha a fedezet biztosításához nem elegendő a társaság aktuális vagyona, akkor a beltag kötelezettsége, hogy a személyes vagyona teljes összegével támogassa a vállalkozást; ez a kültag számára nem kötelező.

A betéti társaság alapításnál már szükség van ügyvédi jelenlétre, illetve a személyes vagyoni hozzájárulásra is.

Elakadt a cégalapításban? Segítünk!

Elakadt a cégalapításban? Segítünk!

A procedúra, amit a cégalapítás során végig kell csinálni, egyáltalán nem bonyolult, de ha mégis hibát ejtünk benne, akkor az plusz akadályokat gördíthet elénk.

Ha el akarja kerülni a váratlan kellemetlenségeket, és szeretné, ha minden zökkenőmentesen zajlana, akkor forduljon hozzánk, és mi segítünk a cégalapítás folyamatában!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM