Így szüneteltetheti egyéni vállalkozását

Így szüneteltetheti egyéni vállalkozását

Így szüneteltetheti egyéni vállalkozását

Egy cég működtetése sokszor ütközhet váratlan akadályokba, nehézségekbe.

Ezek lehetnek olyan problémák, amelyek miatt nem kell teljesen megszüntetni a vállalkozást, de szükségessé válik a szüneteltetése.

A korábbi években ezt 5 évig lehetett megtenni, de 2017. januárjától már csak 2 évre van lehetőség (ez azóta nem is változott).

Abban az esetben, ha a vállalkozó ez alatt az időintervallum alatt nem jelzi, hogy szándékában áll újrakezdeni a tevékenykedést, akkor a határidő után automatikusan megszűnik az adott cég.

Maga a folyamat egyszerű, ha van ügyfélkapunk, mivel akkor online bejelenthető a vállalkozás szüneteltetésének szándéka.

A kérvény a cég szüneteltetését követő napon lép érvénybe.

A vállalkozás szüneteltetését legalább 1 hónapon keresztül kell fenntartani, de ha KATA-s adózásról beszélünk olyankor, ha a cég szüneteltetését a hónap felétől indítjuk, akkor a bejelentés hónapjában, még nem mentesültünk az adókötelezettség terhe alól.

A szüneteltetés bejelentési kötelezettséggel jár

A szüneteltetést és az újraindítás szándékát jelezni kell a Belügyminisztérium irányába, ennek köszönhetően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé ezt már külön nem szükséges jelezni, hiszen ez a két hivatal kapcsolatban van egymással.

És bár a NAV irányába nem kell bejelentést tenni, a Belügyminisztérium mellett viszont a helyi önkormányzat felé is jelezni kell, pontosabban annak a helységnek az önkormányzata felé, ahol a vállalkozás székhelye is található.

Ennek az elintézésére 15 nap áll a rendelkezésre.

Azok a vállalkozások, akik budapesti székhellyel rendelkeznek, egy kicsit egyszerűbb helyzetben vannak, mivel számukra az elég, hogy ellenőrzik a rendszerben, valóban megtörtént-e a szüneteltetés bejelentése.

Szüneteltetés alatti betegbiztosítás

Ez a kérdés teljesen jogosan merülhet fel, hiszen a szüneteltetés alatt mentesülünk az adók fizetése alól is, ebből kiindulva nem kell fizetnünk az egészségbiztosítási járulékot sem.

Viszont abban az esetben, ha igényeljük az egészségügyi közellátást a szüneteltetés ideje alatt is, és nincs más jogcím, ami miatt jogosultak lennénk rá (például egy másik bejelentett alkalmazotti jogviszony), akkor továbbra is fizetni kell a szolgáltatás járulékát.

  1. januárjától 9600 Ft-ra emelkedett ez az összeg 1 hónapra.

Finanszírozás és egyéb kötelezettségek

Finanszírozás és egyéb kötelezettségek

Más tételes adókhoz hasonló a fizetési kötelezettsége az egészségbiztosítási járulékoknak is.

Vagyis abban a hónapban, amikor a tételes adó nem kerül kifizetésre, akkor egészségügyi biztosítással sem rendelkezünk, emiatt azt az adott hónapot ki kell fizetni.

Ezt mindenképp jelezni kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal irányába, egy 21T1011-es nyomtatvány kitöltésével és beadásával.

Amennyiben mentesülni szeretnénk a járulékok fizetése alól, akkor a cégünk szüneteltetésének ideje alatt legyünk bejelentve álláskeresőnek, és ilyen módon jogosulttá válunk az álláskeresési járadékra.

Ha cégalapítással, cégmódosítással kapcsolatban szeretne többet megtudni, vagy szívesen bízná szakemberekre bízni az adminisztratív feladatok egy részét, akkor keressen minket bizalommal és mi örömmel állunk a rendelkezésére!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM