Céges vezető tisztségviselő kiválasztása

Céges vezető tisztségviselő kiválasztása

Egy vállalkozás elindításához az egyik első eldöntendő kérdés és megoldandó feladat, hogy a vezető tisztségviselők ki legyenek választva.

A felelős pozíciókat, vagyis az ügyvezető, igazgató, cégvezető stb. nem mindegy, hogy kire bízzuk rá, és ennél a kérdésnél nem feltétlenül az egyéni képességekből kell kiindulni.

Amit mindenképp számba kell venni, hogy semmilyen jellegű összeférhetetlenség vagy eltiltás ne legyen a jelöltekkel kapcsolatban.

Mindenképp érdemes végig gondolni, hogy pontosan miket is szükséges elvárni azoktól a személyektől, akik ezeket a posztokat betölthetik.

Mikor történhet eltiltás?

Az a személy, aki jogerősen van szabadságvesztésre ítélve bűncselekmény elkövetése miatt, addig nem tölthet be semmilyen vezető pozíciót, amíg a következmények alól nem mentesítik.

Abban az esetben, ha egy adott tevékenységtől jogerősen van eltiltva valaki, akkor magától értetődően nem válhat taggá egy olyan cégnél, ahol azzal foglalkoznak.

Olyan is előfordulhat, hogy a tiltás egy vezető pozíció betöltésére vonatkozik (egy adott időszakra).

Több olyan eset is történt, hogy a cégalapítás elindítása után félbe kellett szakítani a folyamatot, mert a Ptk. egy paragrafusára hivatkozva a cégbíróság megtagadta a procedúra folytatását.

Idetartozik a felfüggesztett börtönbüntetés is!

Az nyilvánvaló, hogy az adott személy tudatában van annak, hogy korábban szabadságvesztésre ítélték, de az elutasítás mégis érheti váratlanul, és ennek két oka lehet:

  • a büntetést, amit kiszabtak rá, már letöltötte;
  • az ítélet felfüggesztett börtönbüntetésről szólt.

Az előbbinél nem szabad arról megfeledkezni, hogy a vezetői tisztség betöltéséhez az érintett személynek mentesülnie kell azok alól a jogi következmények alól, amelyek a büntetésével járnak.

Az utóbbinál általában abból adódik a félreértés, hogy sokan úgy gondolják, a felfüggesztett börtönbüntetés tulajdonképpen annyit jelent, hogy a szóban forgó személy sikeresen „megúszta” a büntetést, de ez egyáltalán nem így van.

Ebben az esetben annyiról van szó, hogy ugyan az ítélet végrehajtása alól felmentésre kerül az illető, de ettől függetlenül még elítéltként van nyilvántartva, vagyis érvényes marad az eltiltása.

Azzal is számolni kell esetenként, hogy az eltiltás időtartama meghaladhatja egy börtönbüntetés idejét is.

Hogyan lehet ezt ellenőrizni?

Teljesen természetes dolog, hogy mindenki szeretné elkerülni, hogy az utolsó pillanatban derülne fény arra, hogy a pozícióra jelentkezőnél eltiltás áll fenn – de ahhoz, hogy ez kiderüljön utána kell járni a dolognak.

Ebből adódóan szoktak sok helyen kérni erkölcsi bizonyítványt, persze még azt megelőzően, hogy a cégalapítás megkezdődött volna.

Ez a dokumentum egyértelműen alá tudja támasztani, hogy van-e bármilyen jogi tényező, ami akadályozná, hogy az illetőt felvegyük egy vezető pozícióba.

Arra azonban figyelni kell, hogyha valaki már rendelkezik erkölcsi bizonyítvánnyal, akkor az még nem garancia arra, hogy elég lesz, mert ezeknek a dokumentumoknak az érvényessége többnyire három hónap.

Ez alapján egy több éves bizonyítvány nem számít megbízhatónak.

Hiteles cégalapítás szolgáltatást keres? Ránk számíthat!

Hiteles cégalapítás szolgáltatást keres? Ránk számíthat!

A megfelelő tisztségviselők kiválasztása egyáltalán nem egyszerű, alaposan meg kell fontolni a döntést.

A cégalapítást viszont gördülékennyé tehetjük az Ön számára!

Lépjen velünk kapcsolatba még ma!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük