Cégmódosítás: minden, amit tudni érdemes róla!

Cégmódosítás: minden, amit tudni érdemes róla!

Cégmódosítás: minden, amit tudni érdemes róla!

Egy cég megalapításakor több fontos, hosszútávra vonatkozó döntést kell meghoznunk.

Azonban még így is előfordulhat, hogy változás következik be egy cég életében, kezdve a kisebb adatok módosulásától egészen a nagyobb, a cég egészét érintő változásokig.

Ide tartozhat a cégnév vagy a tevékenyégi kör megváltoztatása, az ügyvezető vagy a tagok adatainak változásai, illetve a felügyelőbizottsághoz, esetleg a könyvvizsgálóhoz kötődő módosítások.

Amennyiben bármiféle változtatásra kerül sor a cégjegyzékbe bejegyzett adatokban, akkor a létesítő okiratot is módosítani kell, belefoglalva az új adatokat a formanyomtatványokba.

Ezután egy elektronikus aláírással ellátott kérelemben kell kérvényezni a cégbíróságnál az adatok átvezetését a cégjegyzékbe.

De milyen részleteket érdemes tudni a cégmódosítással kapcsolatban?

A cégmódosítás menete

A cégmódosítással kapcsolatos teendők elsőre igen bonyolultnak tűnhetnek, azonban mi segítséget tudunk nyújtani minden lépésben.

A módosítást alapvetően változásbejegyzési eljárás keretében az illetékes cégbíróságnak kell bejelenteni, a változást követő 30 napon belül.

A cégmódosítás olyan polgári nemperes eljárás, amely elektronikus úton végezhető, és amelynél a jogi képviselet kötelező.

A bejegyzési kérelem esetén ellenben szükség van bizonyos mellékletek beadására is, melyeket egyben, egy példányban kell benyújtani (szintén elektronikus úton).

De hogy működik ez a gyakorlatban?

Székhelyváltoztatáskor például szükség van az új székhely tulajdonlapjának hiteles másolatára vagy adott esetben a székhely bérleti szerződésére, illetve a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozatára.

Ezen felül mellékelni kell az eljáráshoz kötődő díjak megfizetéséről szóló elektronikus igazolást is.

Emellett elengedhetetlen egy ügyvéd segítsége is a cégmódosítás folyamata során, aki átalakítja a dokumentumokat elektronikus okiratok formájában, hitelesíti azokat, illetve ő kapja meg az eljárás során hozott végzések eredményét is.

A cégmódosításkor felmerülő költségek

A cégmódosításkor felmerülő költségek

Először is, fix költségként kell számolni a 15.000 forintos illetékkel és a 3000 forintos közzétételi díjjal.

A cégmódosításkor fizetendő anyagi terhek nagy részét tehát az ügyvédi munkadíj teszi ki.

Ebben a munkadíjban benne van minden díj, így például:

  • a cégjogi tanácsadás;
  • a cégbírósági ügyintézés;
  • a cégiratok elkészítésének, ellenjegyzésének;
  • valamint a cégeljárási illeték és a közzétételi díj megrendelésének költsége.

Fontos, hogy amennyiben a vállalkozás tisztségviselői nem jelentik be a változást, akkor a hatályos cégbíróság és cégmódosítási törvény szerint 50.000 forinttól akár 900.000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak a vállalatra.

Éppen ezért fontos minden változást időben jelezni a cégbíróságnak, hogy elkerüljük ezeket a plusz költségeket.

Cégmódosításhoz kérje a mi segítségünket!

Módosítani szeretné cégének bármely adatát?

Mi szívesen segítünk, minden lépéssel kapcsolatban, Önnek csupán csak fel kell keresnie minket telefonon, ezután tisztázzuk a többi teendőt.

A több mint 11 éves tapasztalatunkkal megbízható és profi segítséget tudunk nyújtani, amely során hasznos tanácsokkal is szolgálunk a cégmódosítás egyes eseteit illetően.

Keressen fel minket még ma, legyen szó akár cégalapításról vagy cégmódosításról!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM