Hogyan kerülhető el a cégbírósági elutasítás?

Hogyan kerülhető el a cégbírósági elutasítás?

Hogyan kerülhető el a cégbírósági elutasítás?

A cégalapítás folyamata nem egy komplikált művelet, viszont azt túlzás lenne állítani, hogy nincsenek benne buktatók.

Ilyen buktató lehet többek között az is, amikor az adószámot nem állítja ki az Adóhivatal, ami főleg azért bosszantó, mert így a cégalapítás teljes folyamata hosszabbá válik.

Az elutasítás több okból kifolyólag is előfordulhat:

  • ha adótartozása van a céget alapító személynek,
  • ha a céget alapító személy a közügyek gyakorlásától el van tiltva,
  • vagy ha a céget alapító személy a cégalapításra nem jogosult, egy korábbi adószám törlése miatt.

Amennyiben nem szeretnénk ilyen problémába ütközni, akkor egyszerűen ellenőrizhetjük, hogy tiltólistán vagyunk-e, és ehhez csak le kell töltenünk a NAV weboldaláról a 21TADRI nyomtatványt.

Azt tudni kell, hogy ez alapvetően nem egy nyilvános lista, de az előbb említett nyomtatvánnyal könnyedén hozzá lehet férni; ugyanakkor azt érdemes észben tartani, hogy a cégalapítás során ennél a pontnál viszonylag sokan szoktak akadályba ütközni.

Legyenek megfelelően kitöltve a dokumentumok

Sokan attól tartanak a cégalapítás elején, hogy esetleg tiltólistán vannak, pedig nem csak ez okozhat nehézségeket.

Arra viszont jóval kevesebben gondolnak, hogy figyelmetlenség vagy gondatlanság miatt már a cégbíróságnál is könnyű elbukni.

A cégbírósághoz két okból kifolyólag is fordulhatunk: a cégbejegyzés és a változásbejegyzési kérelem.

Manapság már úgy tűnik, hogy néhány papírt benyújtani egyszerű feladat, és akkor sincs semmi gond, hogyha valamit hiányosan vagy esetleg hibásan adunk ki a kezünkből, hiszen úgyis könnyű lesz korrigálni.

A cégbíróság hozzáállása azonban kimondottan szigorú ezzel kapcsolatban, és általában javításra vagy pótlásra utólag már nincs lehetőség.

Ezenkívül – hasonlóan az Adóhivatalhoz – a cégbíróság is el fogja utasítani azt az illetőt, aki el lett tiltva a cégalapítástól, büntetett az előélete, vagy más egyéb okból kifolyólag a NAV nem ad ki adószámot.

Fontos, hogy több opció is legyen a cégnévre

A hasznos tudnivalók közé tartozik az is, hogy még ha vissza is lettünk utasítva, a cégjegyzékbe a cégnévvel együtt ugyanúgy bekerülünk.

Emiatt ajánlott új cégnévvel előállni, hogyha újból próbálkoznánk, ami valamennyire térjen el az előzőtől.

Egy szó, mint száz nem kell kétségbeesni, hogyha a bejegyzési kérelmünket esetleg elutasítja a cégbíróság, mivel lehet újra próbálkozni, kijavítva az előző hibákat, pótolva a hiányosságokat.

Segítünk, hogy ne legyen fennakadás a cégalapítás során!

Segítünk, hogy ne legyen fennakadás a cégalapítás során!

A cégalapítás folyamatánál Önnek szüksége lesz egy ügyvédre, aki kommunikál a cégbírósággal, ezért ajánlott olyan szakembert választani, akiben valóban megbízik.

Ha még csak kezdő vállalkozó és még nincs saját ügyvédje, az sem probléma, mivel cégalapítás szolgáltatásunkat pont arra találták ki, hogy segítse Önt az első lépéseknél, és többek között a szolgáltatás keretein belül ingyenes, profi jogi asszisztenciát biztosítunk.

Könnyítse meg a cégalapítás első lépéseit, és vegye igénybe szolgáltatásunkat!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM