Mit nevezünk cégtemetőnek?

Mit nevezünk cégtemetőnek?

Mit nevezünk cégtemetőnek?

Egy cég csődbe jutása több kellemetlen következménnyel is jár, köztük az esetlegesen felhalmozódott költségek kifizetésével, ami adott esetben igen nagy összeg is lehet.

Ezt sajnos mindig figyelembe kell venni már a cég megalapításakor, ugyanis az adóhatóságok szigorúan ellenőrzik a kifizetés teljesülését.

Vannak azonban olyan tulajdonosok vagy tisztségviselők, akik megpróbálják ezt kijátszani bizonyos kiskapukon keresztül, hogy elkerüljék a hivatalos eljárást.

Mindezt úgy teszik, hogy a saját vállalkozásukat úgynevezett cégtemetőknek adják át, mely azonban természetesen teljesen illegális, így a NAV az előző években rengeteg eljárást indított ilyen személyek és szervezetek ellen.

Cikkünkben most a cégtemető fogalmát járjuk körbe.

Mi is pontosan a cégtemető?

Önmagában az, hogy ha egy cégfelvásárlásokkal foglalkozó befektető veszteséges céget vásárol meg, nem jogellenes.

De akkor mi a különbség a cégmentés és a cégtemető között?

A cégtemető gyakorlatilag olyan szervezet, amely egy bizonyos díjazás ellenében vállalja, hogy átvesz csőd szélén álló vállalatokat, hogy a felhalmozódott tartozások, adók kifizetésére ne kerüljön sor.

Ez úgy történik, hogy a tulajdonos még a vállalkozás becsődölése előtt eladja a céget egy cégtemetőnek, ahol átíratják azt egy nehezen lenyomozható (hamis, külföldi vagy akár hajléktalan) személy nevére.

A hivatalos (NAV-os) megfogalmazás szerint cégtemető lehet olyan személy vagy társaság, amelynek érdekeltségébe tartozik több inaktív vagy törölt adószámmal rendelkező vállalkozás.

Gyakran előfordul, hogy üres ipari telepeket, raktárakat, hajléktalanszállókat vagy garázsokat jegyeznek be akár több száz céghez is, szintén a lekövethetetlenség érdekében.

Mit lehet tenni a cégtemetőkkel szemben?

A NAV ugyanakkor rendelkezik olyan eszközökkel, amelyekkel ezek elterjedése visszaszorítható.

Ilyen lehet például az, ha ellenőrzést folytatnak le, vagy adóregisztrációs eljárást indítanak; az utóbbi során az adószám megállapításának megtagadása is felmerülhet.

Emellett adófizetési biztosítékot is előírhatnak, valamint a NAV bizonyos esetekben kockázatelemzéseket is végez, melynél bűncselekményre utaló adatok esetén értesítik a nyomozó hatóságot.

Amennyiben pedig a tag vagy vezető tisztségviselő felelősségét állapítják meg, akkor az illetőt (vagy illetőket) el is tilthatják, illetve adó és bírság megfizetésére kötelezhetik.

Miben más a székhelyszolgáltatás?

Miben más a székhelyszolgáltatás?

Annak ellenére, hogy egy székhelyszolgáltató esetén is több vállalat van egy címre bejelentve, ez egyáltalán nem egyezik meg a cégtemető fogalmával.

A székhelyszolgáltatás valójában csak egy praktikus megoldás, hogy a cégek tulajdonosai időt és energiát spóroljanak meg, illetve hogy lefaragjanak az irodabérlésre szánt kiadásokból.

A székhelyszolgáltatás lényege nálunk is a praktikusság: Budapesten a központi elhelyezkedés, Újlengyelben pedig az iparűzési adó mentesség miatt éri meg minket választania.

Cégalapításban gondolkodik?

Akkor nálunk a lehető legjobb helyen jár, ugyanis a szakmai tapasztalat elengedhetetlen egy ilyen folyamat során, és mi ezt kínáljuk Önnek.

Legyen szó egy vállalat megalapításáról vagy akár cégmódosításról, bátran forduljon hozzánk, mi bármilyen kérdésre szívesen válaszolunk.

Alapítsa meg álmai cégét velünk, és keressen minket fel – akár már ma!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM