Röviden, amit a vállalkozói cégformákról érdemes tudni

A cégalapítás egy komoly döntés, melynek során fontos lehet segítséghez folyamodnunk, ha a részletekről van szó.

Először is mindenképp érdemes egy megbízható könyvelőt fogadni magunk mellé, aki otthon van a különböző adók, adózási formák, és járulékok világában, és aki végig segíteni tud minket a cégalapítás folyamatában.

Ugyanakkor egy cég megalapításakor nem árt az sem, ha mi magunk is tisztában vagyunk vele, mikre érdemes odafigyelni, és például milyen cégformák között dönthetünk.

Cikkünkből most megtudhatja, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani az Ön számára tökéletes cégformát!

Közkereseti társaság és korlátolt felelősségű társaság

A közkereseti társaság alapításához viszonylag alacsony kezdőtőke, általában 5 és 100 ezer közti összeg szükséges.

A kezdőtőke aránya pedig a szavazati jog mértékét is meghatározza, valamint – mivel főként bizalmi alapon működik – ez a cégforma a leginkább jellemző a családi vállalkozásokra.

A korlátolt felelősségű társaság (Kft.) alapításakor a kezdőtőkének el kell érnie a 3 millió forintos limitet, és ha több ember alapítja a társaságot, akkor minden tag befektetésének minimum 100 ezer forintnak kell lennie.

Az előző cégformával ellentétben a hozzájárulás mértéke nem feltétlen arányos a szavazati jog mértékével.

Emellett nevéből adódóan a tagok korlátolt felelősséggel tartoznak a cég felé, melyet az saját törzsbetét mértéke szab meg.

Betéti társaság

A betéti társaság alapításához legalább két személy szükséges, ahol a beltag a magánvagyonával felel, míg a kültag felelőssége csak a szerződésben foglalt hozzájárulás összegéig terjed.

Ennél a cégformánál minimális tőkeszükséglet nincs, viszont maga az alapítás von maga után bizonyos költségeket (pl. vagyoni hozzájárulás, illetékek, kamarai tagdíj, ügyvédi munkadíj és egyéb költségek).

Amennyiben a cég éves bevétele nem haladja meg a 12 millió forintot, abban az esetben választható a KATA-s adózás is, ami miatt sokan teszik le a voksukat emellett a cégforma mellett.

Zrt. és Nyrt. – a részvénytársaságok formái

A banki vagy a biztosítási szférába tartozó tevékenységi körök esetén a részvénytársaságot kell választani, de alapvetően nagyobb vállalkozásokra is ez a cégforma jellemző.

A zártkörűen működő részvénytársaságoknál (Zrt.) az alaptőke mértéke minimum 5 millió forint, míg a nyilvánosan működő részvénytársaságok (Nyrt.) esetén ez 20 millió forintot jelent.

Az alaptőke mindkét cégformánál a befektetett részvényeken alapszik, azonban a Zrt. részvényei nincsenek bevezetve a tőzsdére, így nem kerülnek nyilvános forgalomba.

Cégalapításban kérje a segítségünket!

A vállalkozói cégformák esetén tehát több lehetőség közül is választhat, melyekhez mind külön további feltételek és jogszabályok tartoznak.

Fontos, hogy tisztában legyen ezekkel a részletekkel, mielőtt döntene, ezért mindenképp érdemes tájékozódnia a választandó cégforma kritériumairól, és esetleg szaktanácsadást is kérnie.

Amennyiben kérdése akadna, forduljon hozzánk bizalommal, legyen szó cégalapításról, cégmódosításról vagy cégadásvételről!

Keressen fel minket akár ma, és kezdjük meg együtt cége megalapításának folyamatát!

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM