Tudnivalók az alanyi adómentességről

Tudnivalók az alanyi adómentességről

Tudnivalók az alanyi adómentességről

Amikor vállalkozást indítunk, akkor miután megvan az ötlet, amit szeretnénk sikerre vinni, fontos, hogy alaposan tájékozódjunk az üzleti élet részleteiről, hogy ne ütközhessünk váratlan akadályokba és ne érjen minket meglepetés.

Az egyik legfontosabb, hogy hozzáértő könyvelő és tapasztalt ügyvéd álljon mellettünk, hiszen a könyvelő segít eligazodni az adózás kérdéseiben, az ügyvéd pedig a jogi kérdésekben tud majd támogatni minket.

De ettől függetlenül erősen ajánlott minél több fogalommal tisztában lenni, ami megfordulhat az üzleti életben, elvégre ez is hozzásegít a megfelelő döntések meghozásához.

Ilyen fogalom többek között az alanyi adómentesség is, amelyet a következőkben fogunk kifejteni.

Alanyi adómentesség pár szóban

Ha egy mondatban szeretnénk összefoglalni, akkor az alanyi adómentesség annyit tesz, hogy az értékesített szolgáltatások, illetve termékek után nem kell az áfával számolni.

Ezt tovább gondolva pedig odajuthatunk, hogy ha készítünk egy jól felépített üzletpolitikát, akkor jelentős versenyelőnyhöz lehet jutni, mivel a konkurenciához képest jóval alacsonyabb árazással dolgozhatunk.

Elsőre ez egy kivételesen jó helyzetnek tűnhet, azonban ennek is megvannak a maga hátrányai.

Talán a legfontosabb, hogy aki szeretne élni az alanyi adómentességgel, annak figyelnie kell arra, hogy az aktuális határt ne lépje túl az éves árbevétele.

Az összeghatár miatt az is elmondható, hogy többnyire a KATA adózási körbe tartoznak azok, akik alanyi adómentesek.

Azt is lényeges észben tartani, hogy aki az alanyi adómentességet élvezi, az nem tudja még költségként se elszámolni az áfát, emiatt alaposan át kell gondolni az árpolitikát, mivel könnyedén hátránnyá válhat az adómentességből adódó előny.

Ilyen módon juthatsz versenyelőnyhöz

Ilyen módon juthatsz versenyelőnyhöz

Az általánosságban igaz, hogy többnyire a viszonteladó vállalkozás beletartozik az áfa körbe, ezért az, hogy van-e áfa felszámolva az általa megvett terméken, az igazából nem lényeges, mivel ő ezt költségként el tudja számolni.

Tehát ebben az esetben, ha valaki alanyi adómentességgel rendelkezik, akkor úgy tarthatja meg a versenyelőnyét, ha folytatja az alacsony áron való értékesítést; vagy legalábbis olyan áron, mint az áfa körben tevékenykedő konkurenciák nettó ára, vagy esetleg annál kevesebbért.

Az alanyi adómenteseknél gyakran előfordul, hogy olyan módon akarják kompenzálni az el nem számolható áfából jövő többletköltséget, hogy kockára téve a versenyelőnyüket magasabb árakat határoznak meg, ami viszont azzal jár, hogy veszíthetnek a versenyelőnyükből.

Összegezve, általánosságban ezeknek a piaci szereplőknek elsősorban a végfelhasználóknak ajánlott értékesíteni, valamint abban az esetben érdemes ezt választani, hogyha alacsonyabb kiadásokkal dolgoznak.

Aki ilyen módon működteti a vállalkozását, az nagy előnyhöz juthat a többi piaci szereplővel szemben.

Tudjon meg többet a cégek és az üzleti élet világáról!

Rendszeresen frissülő blogunkon Ön is találkozhat számos érdekfeszítő cikkel üzleti témákban, és ha cégmódosítás, cégalapítás, vagy esetleg székhelyszolgáltatás iránt érdeklődne, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot minél előbb!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM