KATA adózási forma: mit kell tudni róla?

KATA adózási forma: mit kell tudni róla?

KATA adózási forma: mit kell tudni róla?

Bizonyára már mindenki hallott a KATA adózási formáról, azaz a Kisadózók Tételes Adójáról, mely kifejezetten közkedvelt az egyéni vállalkozók körében.

A KATA adózási formát választó személyeknek tételes adót kell fizetniük, mely egy előre megszabott összeget jelent, ami a havi bevételtől független, és ami minden fizetendő járulékot és adót fedez.

Így a KATA adózási forma népszerűségének egyik fő oka, hogy az egyszerűsége mellett anyagilag kedvező lehetőségeket kínál.

A KATA adózással kapcsolatos összegek

A 2022. júliusában több pontban is megváltoztatták a KATA vállalkozási forma feltételeit, de néhány pontnál nem módosítottak, vagy csak nagyon minimálisat.

Az 50.000 Ft/hó főállású tételes KATA megmarad, és a tételes adó fizetésének vállalása a biztosítotti jogviszonyt, valamint 108 ezer Ft összegben eredményez ellátási alapot.

Ami szintén megmarad, csak átalakul az az, hogy a bevételi értékhatár 12 millió Ft-ról 18 millió Ft-ra emelkedik.

Viszont az ÁFA-mentességnél megmarad a 12 millió Ft-os határ vagyis, akik a 12 millió Ft-os bevételi határt átlépik, de a 40%-os KATÁ-t még nem kell fizetniük, mindenképpen kötelezve lesznek arra, hogy ÁFÁ-t fizessenek, valamint nyissanak pénzforgalmi bankszámlát.

A KATA adózási forma feltételei

Az egyéni vállalkozás alapítása nem egyenlő a KATA adózási formával, melynek egyébként vannak bizonyos feltételei.

Alapvetően abban az esetben nem választhat KATA adózást, ha:

  • az adóhatóság törölte az adószámát a bejelentkezés évében vagy az azt megelőző 12 hónapban;
  • vagy „saját tulajdonú vagy bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése” tevékenységet akar végezni, vagyis hosszútávú bérbeadást.

Így az is kizáró ok, ha valaki bevételhez jutott az adott tárgyévben kiadott ingatlanjából, ellenben rövidtávú szálláshely-szolgáltatást lehet KATA-s adózással végezni.

Ezen felül, ha a KATA-s vállalkozó éves árbevétele több mint 18 millió forint, akkor arányos módon 40%-os mértékű adótöbblet terheli, mely szintén fontos az anyagi szempontokat tekintve.

Mikor érdemes ezt az adózást választani?

Mikor érdemes ezt az adózást választani?

A KATA adózási forma számos előnyt kínál: alacsony havi költség és egyszerű adózás jellemzi, valamint nincs sok adminisztrációs teendő sem vele.

Ezen felül a legtöbb támogatásra így is jogosultak vagyunk (például biztosítások, CSOK), illetve vállalkozói szabadságot is ad.

Így gyakorlatilag „saját magunk főnökeivé” válhatunk, mely sokak számára nagy pozitívum.

Ezek mellett nyilvánvaló hátrányai is vannak az adózási formának: például táppénzre nem vagyunk vele jogosultak, bizonyos pluszköltségek így is vannak, és a nyugdíjunk se lesz magas a későbbiekben.

És hogy kik vehetik igénybe a KATA-s adózást?

Az egyéni vállalkozók, a lakossági megrendelőktől bevételt szerzők valamint a főfoglalkozásúak, de a taxisok ez alól kivételt képeznek, amennyiben nem kizáró ok, hogy a bevételt céges megrendelők révén szerzik.

Kérdése van? Akkor jó helyen jár!

Az adózási formák természetesen nem merülnek ki ennyiben, így a KATA-s adózásról is rengeteget lehetne még írni.

Amennyiben bővebb információkat szeretne akár az adózási formákról, akár cégügyekről, cégalapításról, akkor keressen minket fel!

Több, mint 11 éves tapasztalatunkkal minden részletre kiterjedően tudunk Önnek segíteni!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM