Akadályok az adószám megszerzésénél

Akadályok az adószám megszerzésénél

Akadályok az adószám megszerzésénél

Az elmúlt évek során a cégalapítás folyamata nagy mértékben leegyszerűsödött, de ennek ellenére továbbra is oda kell figyelni az adminisztráció részleteire, mert a hiányosságok okozhatnak kellemetlenségeket.

Többek között érdemes ismerni, hogy milyen hatályos jogszabályok vonatkoznak a cégalapításra, hiszen megtörténhet, hogy ezen múlik, hogy a folyamat mennyire lesz zökkenőmentes.

Az egyik kritikus része a cégalapításnak az adószám megszerzése, amihez ki kell tölteni egy kérelmet, amelyet mindig a felelős cégbíróság küld el a NAV-nak.

Általában az adószámot 1 napon belül ki szokták adni – amennyiben a NAV mindent megfelelőnek talált –, de hiányos vagy hibás adatok esetén akár 8 naposra is húzódhat a folyamat.

Akkor is akadályokba ütközhetünk, hogyha van olyan jogszabályi előírás, amelyiknek nem felelünk meg.

Mi alapján vizsgálódik az adóhatóság?

A bejelentett adatok, illetve a saját nyilvántartása alapján dolgozik általában az adóhatóság, ezek alapján határozzák meg az adószámot.

Az említett adatokkal megállapítható, hogy van-e esetleg olyan tényező, ami akadályozhatja az adószám megállapítását, a következő személyek esetében:

  • vagy Kft. esetén megvizsgálják, hogy rendelkezik-e az adózó személy minimum 50%-os szavazati joggal a vállalkozáson belül, vagy olyan befolyással, ami ezzel felér. Ha ez nem teljesül, akkor minden tag, illetve részvényes, aki a társasághoz tartozik, vizsgálat alá kerül.
  • Aki a társaság olyan tagja, hogy képviseletre jogosult.
  • Amennyiben a gazdasági társaság egyszemélyes, akkor a tag vagy pedig a részvényes lesz a vizsgálatnak kitéve.

Néhány dolog akadályozhatja az adószám megállapítását

Ha a következő feltételek közül valamelyik teljesül az érintett személy/személyek esetében, akkor az adóhatóság elutasíthatja az adószám megállapítását:

  • legalább 180 napja áll fenn 5 millió forintos tartozása;
  • az adószám törölve lett az adóhatóság által a kérelem benyújtásának napját megelőző 5 éven belül;
  • az adott személyhez tartozó bármelyik vállalkozás megszűnt az elmúlt 5 éven belül, legalább 5 millió forintos adótartozással és jogutódlás hiányában.

Érdemes lehet fellebbezni?

Fellebbezési lehetőséget biztosít az adóhatóság az érintett részére, de akár kimentési kérelmet is benyújthat.

Ebben az esetben 15 napja van az érintettnek (ezt a tiltási határozat közlésétől kell számolni), hogy éljen ezzel az opcióval, de a határidő után erre már nincs lehetőség.

Mivel nem csupán jogsértés fennállásánál lehet megtagadni az adószám kiállítását, ezért is van lehetőség a kimentési kérelem benyújtására.

Fontos azt is észben tartani, hogy az új vállalkozások bejegyzésén kívül, a meglévő cégeknél is vizsgálják az adószámot minden változásbejegyzést követően.

Ilyen esetben az is megtörténhet, hogy egy olyan döntéshozói pozícióban lévő személy – aki az ügyben érintett – nem felel meg a törvényi előírásoknak, és emiatt előfordulhat, hogy az adószám törlésre kerül.

Ha biztosra akar menni a cégalapításnál, akkor forduljon hozzánk!

Ha biztosra akar menni a cégalapításnál, akkor forduljon hozzánk!

Szerencsére mára a cégalapítás már nem egy bonyolult művelet, és sok időt sem vesz igénybe.

Ettől függetlenül jó azért ebben is segítséget kérni, hiszen nem mindennap alapít céget az ember!

Cégalapítás vagy cégmódosítás esetén számíthat a segítségünkre, keressen minket bizalommal!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM