Cégtörvény 2024. januári 1-i hitelezőket védő változásai

A 2024. január 1-jén életbe lépő cégtörvény-módosítás néhány fontos változást vezet be, amelyek pozitívan befolyásolhatják a vállalati finanszírozást és a hitelezési tevékenységet. Itt van néhány kulcsfontosságú pont a módosításokkal kapcsolatban:

  1. Elidegenítési és terhelési tilalom nyilvánossá válik: Ez a tilalom megakadályozza, hogy az üzletrész tulajdonosai a hitelezők tudta nélkül eladják vagy más módon terheljék az üzletrészüket. Af módosítás lehetővé teszi ezen tilalmak feltüntetését a cégnyilvántartásban, ami közhiteles forrásként szolgál, így növelve a finanszírozási biztonságot. Fontos biztosíték az az új szabály, amely szerint ezen bejegyzéseket törölni csak a jogosult engedélyével lehet.
  2. Jelzálogjog és követelés összegének feltüntetése: Amikor egy üzletrészre jelzálogjog kerül bejegyzésre, a jövőben a zálogjogosult személye mellett a biztosított követelés összege is megjelenik a nyilvántartásban. Ez segít a hitelezőknek abban, hogy pontos képet kapjanak a zálogjoggal biztosított üzletrészek értékéről. Mindemellett megjelenhet az az összeg is, amelyben a jogosult (zálogjog) kielégítést nyerhet.
  3. Az új szabályok hatálybalépése: Az új rendelkezések 2024. január 1-jével lépnek életbe, és külön eljárásrendet írnak elő a tilalmak bejegyzésére és törlésére.
  4. Korábbi biztosítékok kezelése: A módosítások szintén érintik a már létező zálogjogokat és tilalmakat. A törvény megköveteli a zálogjogosultaktól vagy zálogkötelezettektől, hogy a következő cégnyilvántartási adatmódosítás alkalmával, vagy legkésőbb 2024. december 31-éig, frissítsék a meglévő zálogjogra vonatkozó adatokat az új előírásoknak megfelelően. Ezek feltűntetése illetékmentes lesz. A cégtörvéby

Ezen változások célja, hogy átláthatóbbá tegyék a vállalati üzletrészeken fennálló biztosítékokat és terheket, ezáltal növelve a hitelezési piac bizalmát és aktivitását. A változtatásoknak köszönhetően a hitelezők pontosabb információval rendelkezhetnek az általuk finanszírozott vállalkozások biztosítékairól, ami alapvetően fontos a hitelekkel kapcsolatos döntések meghozatalában.

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM