Megéri munkaerő kölcsönzésben gondolkozni?

Megéri munkaerő kölcsönzésben gondolkozni?

Megéri munkaerő kölcsönzésben gondolkozni?

Mind a munkavállaló, mind a munkáltató szempontjából hasznos lehet a munkaerő kölcsönzés lehetősége, amely számos előnyével egyre jobban terjed.

Ennek a szolgáltatásnak tulajdonképpen az a lényege, hogy a jelölt és a lehetséges munkahely között a HR szolgáltató közvetít, vagyis az összekötő a kölcsönbeadó cég.

A kölcsönbeadó cég és a munkáltató teendői

A toborzás, illetve a kiválasztott jelentkezők foglalkoztatásához kapcsolódó adminisztráció a kölcsönbeadó cég feladata.

A munkavállaló nem a munkáltatóval fog szerződést kötni, hanem a kölcsönbeadó céggel; a szerződésben szerepelnie kell az összes lényeges információnak.

Vannak kötelezettségei a munkáltatónak is:

  • a munka elvégzéséhez elengedhetetlen feltételek,
  • a szabadságok,
  • a szükséges szakmai támogatás, iránymutatás,
  • a munkabeosztás meghatározásának biztosítása.

Nem közvetítés, hanem kölcsönzés!

Az igaz ugyan, hogy a kiválasztási folyamatot és a toborzást is a HR szolgáltató intézi, azonban a szerződéskötésnél jelentős eltéréseket lehet megfigyelni.

Ha közvetítésről van szó, akkor a munkáltató feladata a szerződéskötés, illetve a munkavállaló állományba vételének adminisztrációját, míg a kölcsönzésnél ezeket a kölcsönbeadó cég intézi.

Összegezve: a közvetítéshez képest kölcsönzésnél a kölcsönbeadó cég több feladatot lát el, mint a munkavállót kereső vállalkozás.

Előnyök a munkaerő kölcsönzésnél

Az adott munkakörre alkalmas jelöltek felkutatása a munkáltató részéről sok pénzt, időt és energiát követel, már csak azért is, mert nem járatos annyira a munkaerő-piaci ismeretek terén, illetve a különböző platformokat sem ismeri olyan szinten, mint ami szükséges lenne az ideális munkaerő megtalálásához.

Azonban a HR szolgáltatók otthonosan mozognak ezeken a területeken és már bevált módszerekkel dolgoznak; tisztában vannak a munkakeresők problémáival és igényeivel, és így a folyamat eredményesebb tud lenni.

A munkaerő kölcsönzés egyik előnye, hogy kevesebb kockázattal jár, és ha a munkáltató úgy tapasztalja, hogy bevált a munkavállaló, akkor akár arra is van lehetőség, hogy átvegye a saját állományába; ez a „try and hire” módszer.

Akkor is hasznos a kölcsönzött munkaerő, hogyha egy megrendelés lebonyolításához a bérkeret vagy a létszámkeret nem lesz elegendő, mivel a kölcsönzéssel van lehetőség arra, hogy a kiadások át legyenek csoportosítva, és így a munkaerő kölcsönzés elszámolható lesz, mint szolgáltatás vásárlás.

Ezt a módszert egyébként sok vállalkozás ideiglenes és szezonális időszakra történő munkaerőpótlásra is alkalmazza.

Nemcsak a munkavállalók számára kifizetődő a munkaerő kölcsönzés

A munkaerőkölcsönzés a munkavállalók között azért népszerű, mert ha bármilyen probléma felmerülne, akkor fordulhatnak segítségért a kölcsönbeadó vállalkozáshoz, illetve ők a kapcsolattartásban is sokat tudnak segíteni.

Továbbá a felmondási feltételek jóval egyszerűbbek és a felmondási idő is rövidebb náluk, mint általában az alkalmazottaknál.

Besegítünk a cég adminisztrációs feladatainál!

Besegítünk a cég adminisztrációs feladatainál!

Ahhoz, hogy egy vállalkozás sikeres legyen fontos, hogy stabil lábakon álljon és ehhez hozzátartozik az is, hogy elegendő munkaerő áll rendelkezésre a feladatok elvégzéséhez.

Sokat könnyíthet a mindennapi munkavégzésen az is, ha bizonyos elintéznivalókat rábízunk valakire.

Több, mint 12 éves szakmai tapasztalatunkkal tudunk hozzájárulni az Ön vállalkozása sikeréhez cégalapítás, cégmódosítás és székhelyszolgáltatás témakörben.

Ne habozzon, keressen minket bizalommal!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÁRCSÁZOM